З початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні:

• доходів від особи, яка не є податковим агентом (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема:

– доходи від надання в оренду (лізинг) рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання;

– успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення,

– при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;

 – тощо;

• доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема:

– дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

• доходів від операцій з інвестиційними активами;

• доходів з іноземних джерел;

• від продажу власної продукції тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового року);

• від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

• сум винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору при отриманні зазначених доходів від фізичних осіб-платників єдиного податку четвертої групи;

• в інших, передбачених Податковим кодексом випадках.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається в такі граничні строки:

– для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію до 1 травня року, що настає за звітним. Податок на доходи фізичних осіб, зазначений у такій декларації, повинен бути сплачений до 1 серпня року, наступного за звітним.

– для громадян, які мають право на податкову знижку декларація подається по 31 грудня 2022 року (включно).

Наказом МФУ від 17.12.2020 № 783 „Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859”, з 01.01.2022 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Нагадуємо про можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua.