Земля – мати багатства, написав Уільям Петті у 17 столітті, але для жителів села ця фраза актуальна і  сьогодні, бо саме земля є джерелом доходів і добробуту землевласників, а питання орендної плати за землю в окремих селах повсюдно обговорюється при першій ліпшій нагоді, обростаючи різними слухами. Взагалі, це питання зараз надзвичайно болюче, адже минулий рік був неврожайним, а цей, начебто, врожайний та фермери не поспішають з розрахунками, а в кожній сім’ї підраховують останні зернини, щоб прогодувати птицю та худобу.

І тут у фейсбуці з’являється оголошення, що розгляд питання про розрахунок за оренду землі буде обговорюватись 9 серпня о 10 годині біля Дивізійської сільради. Всіх особливо обурили слухи, що за 5 га (в Дивізії такий розмір земельного паю) будуть давати тільки 2 тонни зерна, хоча у 2018 і 2019 роках селяни отримували по 4 тонни зерна, а також 30 л  олії, по мішку цукру та борошна. У посушливому 2020 році деякі фермери дали 0,5 т на пай, а інші взагалі нічого, то ж люди мали надію хоч на 2021 рік. Згідно підписів 124 чоловіки зібрались біля сільради , але ніхто з фермерів не виявив бажання поспілкуватись з народом, тому секретар сільради Бистрика І.С. запропонувала вирішити це питання згідно офіційних вимог, а саме створити робочу групу, яка запросить орендарів на громадські слухання у середу 11 серпня о 10 годині у приміщенні Дивізійського Будинку культури з данного питання.

Робоча группа у складі Мельниченко Л.М., Мунтяна В.П., Христофорової А.С., Пономаренко О.В. та Дротенко Т.С. повідомила фермерів Бойко С.І., Дімітрова В.В., Древаля М.С., Дротенко О.А., Зайцеву Л.Ю., Мойсієнко О.Ю, Мойсієнко Ю.М., Сілініченко І.М., Скалозуба В.А., Чебана Л.І. письмовими офіційними запрошеннями на громадські слухання. Не отримали  запрошень Колесник Б.П. та Сілініченко В.П., так як їх не було на території громади, а Шевченко В.П. відмовився від запрошення у категоричній формі.

Громадські слухання вирішили проводити на порозі Будинку культури, бо актовий зал не вмістив би всіх бажаючих. За попередніми підрахунками зібралось понад 140 чоловік. На це зібрання із усіх запрошених прийшли тільки два орендатори, тому спочатку заслухали голову робочої групи Мельниченко Л.М., яка повідомила що від­сутній з поважних  причин один Дімітров В.В.

Спочатку виступив Пономаренко О.І., що представляв підприємство «Хаджидер-Агро», він повідомив, що середня врожайність на їх полях становить 2,5 т на га, тому на високу орендну плату землевласники не повинні розраховувати.

Потім до слова запросили Скалозуба В.А., який виступив як голова громади і як фермер. І сказав, що на його полях середня врожайність становить 3,5 т. З осені у Дивізії випало менше опадів, ніж у Вишневому чи Жовтоярах, тому і врожайність полів нижча. Якщо підняти орендну плату за землю, то значна кількість дрібних фермерів виявляться просто банкротами і у них не буде ресурсів обробляти землю наступного року.

Землевласники ставили багато питань голові громади. Наприклад, що фермери не видали зерно землевласникам минулого року, а самі його продавали по 8 грн. в інших населених пунктах. Також цікавились селяни, чому цього року тюки по 10 грн., коли раніше вони були безплатними. Скалозуб В.А. терпляче пояснював, що хтось ці  безкоштовні тюки перепродував, хтось гноїв і палив, а коли вони стали платними, то їх замовляли тільки ті, кому вони дійсно потрібні.

І наприкінці, голова громади просив знайти компроміс у взаєминах орендарів і орендодавців, бо раніше Дивізія отримувала найвищу орендну плату серед навколишніх сіл, але цього року прийдеться потерпіти, а орендарі при сприятливих умовах (ще не зібрані кукурудза та соняшник) не обділять селян.

Людмила Пономаренко