Традиційна виставка-ярмарок голубів та декоративних птахів у Татарбунарах, яка відбулася минулої неділі на мальовничому березі Фонтанки мала благодійний характер. Усі кошти, отримані від роботи виставки, були направлені орга­нізаторами на допомогу Збройним силам України. Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко щиро дякував усім учасникам за можливість приїхати та доставити радість усім жителям та гостям міста, за посильний особистий внесок кожного для наших воїнів-захисників.

Незважаючи на військовий стан і неспокійну ніч через нескінченні повітряні сирени у виставці взяло участь близько ста професійних голубівників, але куди більше було просто любителів птахів та іншої живності, які бажають набратися вражень і позитиву, які так необхідні нам усім. А скільки радощів живі диво-колекції доставили малюкам! Сприяло святковому настрію і музичне оформлення, створене працівниками Татарбунарського міського Будинку культури (директор Катерина Гуцулюк).

Дуже символічно, що саме 8 травня, у день примирення та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Татарбунарах зустрі­лися голубівники з населених пунктів нашої Татарбунарської, Саратської, Кілій­ської, Арцизької, Білгород-Дністровської, Ізма­їльської, і навіть Овідіопольської та Біляївської територіальних громад Одесь­кої області. Раніше приїжджали із сусідніх держав Молдови та Румунії, але війна внесла свої корективи. Та й приїхати сьогодні за 200-300 кілометрів – задоволення не з дешевих. Якщо врахувати, що особливого матеріального доходу від цього хобі немає, то можна зрозуміти, наскільки значимо для господарів птахів, що приїхали, це захоплення, що переросло у справу життя.

Ініціатором та організатором проведення виставки-ярмарку за сприяння Татарбунарської міської ради на чолі з Андрієм Глущенком виступає клуб любителів голубів «Турман». Голова клубу – мешканець села Білолісся Віктор Мурзін уже майже два десятиліття серйозно займається розведенням голубів. Неодноразово бував на виставках не лише у сусідніх – Миколаївській, Херсонській, а й Київській, Кіровоградській, Черкась­кій, Тернопільській областях. Вирішив і нашим татарбунарським голубникам допомогти “вийти в люди”. “Виставка – унікальна можливість збагатитися досвідом, знайомствами, обмінятися породами птахів, розрекламувати породу, а зараз, у воєнний час – це підтримка психологічного стану земляків”, – наголошує досвідчений птахівник Білолісся Віктор Антонович. Він дуже вдячний своїм колегам, які залучають до участі у виставці своїх знайомих, та особливо мерії міста за підтримку ідеї та сприяння проведення благодійної виставки.

Крім льотно-спортивних, декоративних, м’ясних і статних голубів, на виставці були представлені домашні птахи рідкісних порід, співчі та декоративні птахи, а також гризуни: кролики-гіганти, нутрії.

На ярмарку можна було не тільки помилуватися представниками голубиних порід, але й придбати особин, що сподобалися. Як розповів нам заступник голови асоціації голубівників Анатолій Алексєєнко, «хоча корми дорогі, адже все зараз у ціні зростає, для голубівників дохід від продажу голубів – не самоціль. Важливіше бути впевненим у тому, що їхні пернаті вихованці потраплять у надійні руки. Адже кожен із них вкладає у цю справу не лише свій досвід, а й душу».

У всіх народів і у всіх світових релігіях практично завжди голуби символізували тільки щось світле і чисте. Закоханих нерідко називають «голубками». У християнстві голуб – це символ Святого Духа, чистоти, миру, Водохреща, Благої Вісті. Недарма у багатьох міфах і легендах оспівують уміння голубів приводити до миру будь-які ситуації. Коли цього весняного недільного дня традиційно випустили в небо птахів, так і просилося такі виставки голубів завжди проводити під девізом “Ми – за мир!”

Марина УЛЬЯНКІНА