Україна завершила збирання ранніх зернових і зернобобових культур, урожай сягнув 44,8 млн тонн із загальної площі 10,2 млн га, що стало рекордним показником за всю історію країни, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства на сайті.

За його даними, пшениці намолочено 32,8 млн тонн, ячменю – 10,94 млн тонн, насіння ріпаку – 2,8 млн тонн, гороху – 0,57 млн тонн. Максимальна врожайність пшениці – у Хмельницькій області (65,2 ц/га), ячменю – у Київській (57,2 ц/га), ріпаку – в Хмельницькій (35 ц/га).

Лідерами з намолоту ранніх зернових культур стали Одеська область із показником понад 4,1 млн тонн. По 3 млн тонн зерна намолотили у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

“Безумовно, велике значення для досягнення таких результатів мала злагоджена робота аграріїв, сприятливі у цьому році ґрунтово-кліматичні умови, а також розширена програма державної підтримки агросектору”, – прокоментував міністр агрополітики Роман Лещенко, слова якого наведено в повідомленні.

За його даними, за січень-липень 2021 роки аграрії отримали з держбюджету за програмою часткової компенсації вартості вітчизняної с/г техніки та обладнання 546 млн грн, у рамках державної програми здешевлення кредитів – 565 млн грн, а за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”- понад 26 млрд грн.

“Враховуючи неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є сприятливою для аграрної продукції України і посилює роль держави в глобальній продовольчій безпеці. Відповідно, за такої держпідтримки агросектор у 2021 році може сформувати понад половину обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП країни”, – підсумував Лещенко.

Як повідомлялося, Мінагрополітики України прогнозує урожай зернових і зернобобових культур у 2021/2022 маркетинговому році на рівні 75,8 млн тонн, експорт може сягнути 56 млн тонн.