Клопотенко нагадав, що згідно з новими правилами, у раціоні шкільного харчування має бути менше хліба, солі та цукру і більше овочів, фруктів та м’яса.

З 1 січня 2022 року у школах України почали готувати для школярів за новим меню. Проте не всім дітям подобаються незвичні страви. Розробник нового харчування в українських школах, кулінар та ресторатор Євген Клопотенко у Facebook пояснив причини цього та дав кілька порад батькам, як діяти. Батькам, чиї діти незадоволені шкільною їжею, він насамперед рекомендує перевірити, наскільки їдальня дотримується нових норм (відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021 р № 305).

Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам – це порушення, говорить експерт. Якщо шкільні кухарі різко відмовилися від цукру та солі, то це також є порушенням, оскільки передбачено плавний перехід із поступовим їх скороченням. Батьки мають переконатися, якщо у школі декларують, що готують за меню Євгена Клопотенка, то їжа відповідає його рецептам – це можна перевірити за посиланням znaimo.gov.ua. При виявленні порушень, Клопотенко радить попросити роз’яснень у адміністрації школи. Якщо вирішити проблему не вдалося, слід звернутися до Держпродспоживслужби. Для подібних звернень створено спеціальний чат-бот у Телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot.