П’ять продуктів Української Бессарабії увійшли до Атласу “Ковчег Смаку України”, який було представлено в Києві 22 вересня.

Це Ритуальні хліби до Дня святого Георгія, Полинове вино, Причорноморська південно-бессарабська козяча бринза, Пажатник простертий (Trigonélla procúmbens), Вилковський виноград Новак.

Про це повідомили на сторінці Фейсбук Дорога вина та смаку Української Бессарабії.

Це унікальна подія і для нашого регіону і для всієї України. “Ковчег смаку України” – проєкт Slow Food Ukraine. До Атласу увійшло 60 українських продуктів з різних куточків країни, які пройшли суворий відбір експертів.

Про це засвідчили ректор Гастрономічного університету Slow Food в Поленцо (Італія) Andrea Pieroni та голова проекту міжнародних Атласів Dauro Zocchi. Керівник експертної ради в Україні Олена Мотузенко особисто та команда експертів дослідили та прописали десятки пунктів щодо органолептичного, економічного, соціального та культурного значення кожного продукту, породи чи сорту рослин!

Чому це так важливо? Тому що ці продукти отримують друге життя. Вони стануть локальними брендами, об‘єктами гастрономічної спадщини, гастрономічної дипломатії та гастротуризму. Шефи Альянсу кухарів Slow food знайдуть нове життя для цих продуктів у меню своїх ресторанів.

Нагадаємо, що “Ковчег смаку” – це “Червона книга” для зникаючих видів гастрономічних традицій та порід, його було засновано у 1996 році в Італії. 15 квітня була підписана угода про те, що за підтримки університету гастрономічних наук Полєнцо, університету Венеції і університету Шевченко в Україні буде створений український “Ковчег смаку”.