Лікарі давно говорять, що помірне вживання в їжу сиру сприяє хорошому самопочуттю і допомагає організму правильно працювати. І дійсно, корисних речовин в цьому продукті міститься маса. До того ж, якщо в чистому вигляді сир комусь не по душі, його можна використовувати для приготування різноманітних страв, включаючи солодку випічку.

Факти про сир домашній

Ніхто не знає, коли люди навчилися вперше готувати сир, але достеменно відомо, що він був широко поширений в часи Київської Русі.

В Давньому Римі цей продукт теж користувався непоганою популярністю.

Білка в сирі міститься більше, ніж в будь-якому іншому молочному продукті.

Міститься в ньому казеїн — найповільніший із усіх білків по засвоюваності, тому деякі воліють їсти сир за кілька годин до сну, щоб вночі організм потроху підживлювався.

Регулярне вживання сиру в їжу не тільки зміцнює кісткову тканину, але і збільшує синтез гемоглобіну, а також прискорює процес регенерації нервових тканин.

У ранньому християнстві існувала заборона на вживання сиру в літній період.

З 100 літрів молока виходить лише близько 15 кг сиру.

Давним-давно для того, щоб робити запаси на зиму, сир щільно утрамбовували, поки він не ставав твердим, як пластик. Якщо його в такому стані висушити, він таким і залишиться. З нього навіть робили гудзики.

Сир досить швидко починає псуватися, а в молочнокислому середовищі бактерії починають розмножуватися з страхітливою швидкістю. Зіпсований сир дуже небезпечний для здоров’я.

Підданий заморожуванню сир не тільки стає практично позбавленим смаку, але і втрачає велику частину своїх корисних властивостей.

Незважаючи на те, що в Київській Русі цей продукт їли споконвіку, його промислове виробництво було налагоджено лише наприкінці XIX століття.

Звичайний сир навіть у холодильнику не рекомендується зберігати довше 2-3 днів.

Надмірне вживання сиру здатне призвести до дисбалансу солей в організмі, тому захоплюватися нимтеж не варто. Звичайно, норми завжди індивідуальні, але в середньому дорослій людині не варто їсти більше 200 грамів цього продукту в день.

Їдять сир і сирні продукти в самих різних поєднаннях. Приміром, Ніксон, президент США, їв його, поливаючи томатним кетчупом.

В домашніх умовах приготувати сир можна «прискореним способом». Прокип’ятити молоко, досить додати в нього столову ложку лимонного соку. Молоко відразу перетвориться в сир і сироватку.

Вчені встановили, що поїдання цього продукту на сніданок знижує рівень стресу і допомагає менше нервувати.

Один з поширених в індуїзмі звичаїв стверджує, що під час святкувань на честь бога Крішни треба розбити горщик з сиром. Тих, хто не нехтує цією традицією, як стверджується, супроводжує удача.

Стародавні римляни інколи використовували сир в якості закуски до вина.